Wat is optometrie?

Optometrie is een meetkunde die wordt toegepast door een optometrist. Een optometrist doet onderzoek naar de gezondheid van zowel de binnen- als buitenkant van jouw ogen. Door verschillende onderzoeken uit te voeren, kan een optometrist eventuele oogproblemen tijdig ontdekken.

Wanneer onze opticiens eventuele oogklachten of verminder zicht niet kan verklaren, schakelen zij de hulp van de optometrist is. De optometrist is hierdoor het eerste aanspreekpunt bij eventuele oogproblemen. Doordat je voor de optometrist geen verwijsbrief nodig hebt van de huisarts, is de drempel voor een bezoek aan de optometrist laag. Ook zijn de wachttijden voor een bezoek aan de optometrist een stuk korter dan de gemiddelde wachttijd voor een bezoek aan de oogarts. Wanneer de optometrist de gezondheid van jouw ogen niet vertrouwd zal hij je doorverwijzen naar de oogarts.

Nieuwsgierig geworden waarna de optometrist onderzoek doet? Lees dan hieronder verder.

Droge ogen

Branden, prikken of jeuken jouw ogen wel eens of voelen deze regelmatig vermoeid aan? Tranen jouw ogen als je buiten bent, tv kijkt of achter het beeldscherm zit? Grote kans dat je last hebt van droge ogen.

Wanneer de ogen veel tranen, zou je zelf niet zo snel aan droge ogen denken. Echter zijn deze overmatige tranen een beschermingsmechanisme van het oog. Door deze overmatige traanproductie probeert het oog zichzelf te beschermen tegen uitdroging.

Tijdens een droge ogen onderzoek bij de optometrist worden jouw oogklachten in kaart gebracht. Welke klachten ervaar je en wanneer heb je deze klachten? Op deze manier kan de optometrist de klachten goed in kaart brengen en zal hij de voorkant van het oog onderzoeken. Dit allemaal om de oorzaak van de comfortklachten op te sporen.

Wanneer de optometrist weet wat de mogelijke oorzaak van jouw droge ogen is, zal hij een plan van aanpak maken. Dit kan bestaan uit leefstijladvies, warmtetherapie, knipperoefeningen, oogdruppels of een intensievere behandeling bij de optometrist zelf. Allemaal om jou zo snel mogelijk van je droge ogen af te helpen.

Rijbewijs keuring

Wanneer jij bijna 75 jaar oud wordt of een systemische ziekte zoals diabetes hebt, krijg je waarschijnlijk een oproep van het CBR voor een oogcontrole. In samenwerking met oogkeuring.nl kan de optometrist deze rijbewijskeuring voor jou uitvoeren. Er wordt gekeken naar de gezichtsscherpte met en zonder bril, er wordt een oogmeting uitgevoerd en gekeken naar de algehele gezondheid van de ogen.

Wanneer al deze onderzoeken zijn uitgevoerd, stuurt de optometrist de verzamelde gegevens door naar de oogarts van oogkeuring.nl en door de aangewezen oogarts beoordeeld. Doordat dit allemaal digitaal gaat, is de uitslag van de keuring vaak al binnen 2 weken bekend bij het CBR.

Kinderen

Kinderen leren het meest door de wereld om hen heen zelf te ontdekken. Hierbij zijn de ogen van groot belang. Doordat kinderen snel groeien, veranderen ook de ogen in een hoog tempo. Doordat kinderen ontzettend flexibel zijn, zullen zij snel en onopvallend aanpassingen doen wanneer hun zicht niet optimaal is.

Wanneer een kinderen slechter zien zullen zij dichter bij de tv, de tablet of het leeswerk gaat zitten. Kinderen kunnen klagen over vermoeidheid of hoofdpijn na een schooldag of ze knijpen vaak met de ogen. Als iet van bovenstaande je opvalt bij jouw kind, is het verstandig om de ogen eens te laten controleren.

Een optometrist mag de ogen van kinderen vanaf 8 jaar onderzoeken. Daarvoor moeten kinderen tenminste 1 keer gezien zijn door de oogarts of orthoptist.

Tijdens een oogmeting bij de optometrist, zal deze oogdruppels gebruiken die de accommodatiespier van het oog helpt te ontspannen. Deze spier helpt het oog met scherpstellen, maar maakt het voor een opticien ook moeilijker om de ogen te meten. Zeker omdat deze spier bij kinderen nog ontzettend sterk is.
Door het gebruik van deze druppels tijdens de meting, kan de oogspier zich tijdelijk niet meer inspannen en kan de ‘echte’ sterkte van het oog vastgesteld worden.

Door deze druppelmeting kunnen we de juiste brilsterkte vaststellen en kunnen de ogen weer helemaal ontspannen. Hierdoor kunnen ook kinderen Zien op z’n Best.

Afspraak maken

Plan direct je afspraak in via onderstaande knop. Heb je vragen, gebruik dan het formulier.